Układy chłodnicze i ich najistotniejsze zastosowanie

Układy chłodnicze i ich najistotniejsze zastosowanie

Teraz ciężko sobie wyobrazić dowolną dziedzinę przemysłu spożywczego bez właściwych układów chłodniczych. Rezultat chłodniczy stosowany jest powszechnie – od prywatnych domów, aż do skomplikowanych procesów chłodniczych w halach produkcyjnych. To dzięki chłodniom a także komorom chłodniczym półki sklepowe są zapełnione świeżymi produktami spożywczymi. Duże hale produkcyjne zajmujące się wytwarzaniem żywności wymagają wyjątkowo wiele miejsca o odpowiedniej temperaturze, żeby móc bezpiecznie produkować żywność. Rozwiązaniem jest w takiej sytuacji chłodnictwo przemysłowe, czyli dziedzina techniki zajmująca się wytwarzaniem i utrzymaniem odpowiedniej temperatury w określonych przestrzeniach. Można uznać, że tego rodzaju maszyny działają w podobny sposób jak pompy ciepła. W jakich dokładnie dziedzinach przemysłu spożywczego układy chłodnicze są wymagane? Jak działają urządzenia chłodnicze wykonane dla przemysłu?

Bezpieczne chłodzenie w przetwórstwie mięsnym

Przetwórstwo mięsne jest specyficznym rodzajem przemysłu spożywczego. Żeby móc wytworzyć produkty mięsne spełniające szereg norm, i równocześnie będące bezpieczne do spożycia przez człowieka, potrzebne są systemy fachowego, szybkiego chłodzenia, a nawet mrożenia. Mięso jest produktem bardzo czułym na zbyt wysokie temperatury powietrza, przez co może szybko się zepsuć. Tego rodzaju produkcja złożona jest z kilku faz, gdzie każdy z nich zazwyczaj potrzebuje odmiennych temperatur. Z tego powodu zakłady przetwórstwa mięsnego muszą dysponować zaawansowanymi technologiami w zakresie chłodnictwa przemysłowego. Ponadto tego rodzaju układy muszą być wytworzone z dobrej jakości stali nierdzewnej, gdyż w tym przypadku niezwykle istotna jest higiena. Na pewno każdy zakład przetwórstwa mięsnego musi zatroszczyć się o regularne przeglądy tego typu urządzeń, aby mieć pewność, że będą one sprawne i nie zepsują się w najmniej odpowiednim czasie. 

Przemysł browarniczy – czy fachowe układy chłodnicze są potrzebne?

Podczas produkcji piwa niebagatelne znaczenie ma precyzyjna regulacja temperatury na we wszystkich fazach jego powstawania. Proces warzenia piwa potrzebuje bardzo precyzyjnej regulacji temperatury już w momencie przygotowywania brzeczki, ale także podczas fermentacji, oraz końcowego schładzania. Również w tym przypadku duże znaczenie ma odpowiedniej jakości stal nierdzewna gwarantująca właściwe warunki higieniczne. Dużym zagrożeniem dla takich produktów jest z całą pewnością korozja. Także takie części jak zawory czy filtry powinny być przystosowane do pracy z czynnikami chłodniczymi typu amoniak i CO2. Instalując urządzenia chłodnicze warto zwrócić uwagę na ich niskie koszty eksploatacji i konserwacji. Trzeba pamiętać o regularnych przeglądach, które są niezwykle ważne. 

Produkty mleczarskie także potrzebują dobrego chłodzenia

Współczesny przemysł mleczarski bez wątpienia nie może się obyć bez najnowszych technologii w zakresie schładzania żywności. Produkty mleczarskie muszą mieć zapewnioną odpowiednią temperaturę, w przeciwnym razie mogą być niezdatne do spożycia. Cały proces produkcji bazuje na zachowaniu właściwej temperatury. Nie można zapominać, że tego rodzaju zakłady powinny dysponować systemami gwarantującymi dobrze dopasowaną temperaturę zarówno dla mleka, serów, ale też lodów, które są wyjątkowo podatne na wzrost temperatur. Również w tym przypadku korozja być przyczyną kłopotów z zachowaniem dobrego poziomu higieny, z tego powodu wszelkie urządzenia chłodnicze powinny być wykonane ze stali nierdzewnej. 

Urządzenia chłodnicze dla przemysłu rybnego 

Wszelkie zakłady przetwórstwa rybnego muszą być wyposażone w sprawne systemy chłodnicze zapewniające odpowiednią jakość produktów. Tego rodzaju rozwiązania muszą znajdować się zarówno na statkach łowiących ryby, jak i na lądzie. Nie można zapominać, że przede wszystkim środowisko morskie ma zły wpływ na tego typu urządzenia, dlatego koniecznie muszą być one wyprodukowane z najwyższej jakości stali nierdzewnej. Takie systemy powinny być również wyposażone w opcję precyzyjnej regulacji temperatury przez wzgląd na dużą wrażliwość owoców morza na jej wahania.