Jakie opakowania dla gastronomii?

Jakie opakowania dla gastronomii?

Jedzenie na wynos to fantastyczne rozwiązanie, z którego raz na jakiś czas korzystają praktycznie wszyscy. Dzięki rozwojowi transportu i usług teleinformatycznych, mamy opcję zamawiania pożywienia z naszych ulubionych knajp. Już po kilkunastu minutach zamówiony posiłek przyjeżdża pod wskazany przez nas adres.

Żeby jedzenie, które zamawiamy było świeże i ciepłe restauratorzy pakują je do opakowań. Następnie opakowania są przetrzymywane w specjalnych termicznych torbach.

Co zrobić by jedzenie na wynos utrzymało świeżość?

Na wynos można obecnie zamawiać potrawy niemal z każdej kuchni świata. Przez wzgląd na różnorodność, także sposoby ich przechowywania są zdywersyfikowane. Inaczej to wygląda w przypadku dań płynnych, inaczej w przypadku typowych fast-foodów, a jeszcze odmiennie jeśli mowa o obiadach. Właściciele restauracji wykazują się dużą zaradnością w dopasowywaniu się do okoliczności. Najczęściej do pakowania potraw używa się opakowania papierowe w różnych kształtach. Plastikowe opakowania aktualnie to przeszłość.

Dla większości osób oczywista jest wyższość, którą mają opakowania papierowe nad plastikowymi. Mowa po pierwsze o ochronie środowiska.

Plastik rozkłada się pomału, negatywnie przy tymoddziałowując na otoczenie. Co innego papier, który całkiem szybko ulega biodegradacji. Zarówno plastik, jak i papier można poddawać wtórnemu użyciu, ale w przypadku papieru jest to dużo bardziej efektywne i opłacalne rozwiązanie. Dlatego popularnym wyborem są opakowania papierowe – przyjazne dla klimatu oraz użyteczne.

Wybór papierowych pudełek na produkty restauracyjne to nie tylko świadoma decyzja branży.

Jest to również poniekąd nakaz. Zgodnie z rozporządzeniem Unii Europejskiej sektor gastronomiczny jest zobowiązany do odejścia od plastikowych opakowań, a także wszelkiego typu słomek, kubków czy mieszadełek. Wobec takich praw jedyną zdroworozsądkową alternatywą zostają opakowania papierowe. Oczywiście rynek jak zawsze stają na wysokości zadania oferując szeroki wybór opakowań o różnym(ch) zastosowaniu.

Jakie wymogi muszą spełniać opakowania papierowe?

Wytwórcy opakowań papierowych dążą do tego by ich produkty spełniały właściwe normy jakościowe określone przez prawodawców. Jedną z takich norm jest FSC. Produkty, które posiadają certfikat FSC są nie tylko proekologiczne. Jest to również potwierdzenie, że przy ich wytwarzaniu nie poniosły szkody żadne zwierzęta czy ludzie. Normy FSC mają za zadanie wspierać prowadzenie przez przedsiębiorstwa przyjazdej środowisku działalności. Współgrają one z nowymi wymogami UE.

Gospodarka to system elementów powiązanych z sobą. W związku z tym, jest zapotrzebowanie na producentów opakowań papierowych. Firmy gastronomiczne i producenci opakowań często zawiązują współpracę. Firmy produkujące opakowania papierowe bardzo sprawnie potrafią dopasowywać się do zasad rynków, jak i do prawnych niuansów.

Opakowania papierowe mają jeszcze jedną istotną cechę – z łatwością można wykonać na nich nadruk z logiem knajpy. Dzięki temu prezentują się ładnie dla oka.

Każdy z producentów opakowań powinien też zwracać uwagę na to by opakowania były bezpieczne i trwałe. Muszą się sprawdzać w trakcie transportu. Powinny również być stabilne i szczelnie przechowywać zapakowaną w nich żywność.